Featured Architecture Projects
MVE Institutional - Elementary School for Panorama City, CA Print E-mail
Thursday, 07 April 2011 07:10

Almost 1,000 students attend the Los Angeles Unified School District (LAUSD) Valley Region Elementary School #6 in Panorama City, with its naturally lit classrooms, fresh-air ventilation and outdoor teaching spaces, designed by Irvine-based MVE Institutional (MVEI). The school houses 38 teaching stations in a 70,360-square-foot facility on an infill parcel of only 4.31 acres in this city located northwest of downtown Los Angeles in the San Fernando Valley.
MVEI_LAUSD-Valley_Bill-Hall_Dusk

MVEI’s design, certified by the Collaborative for High Performance Schools (CHPS), addresses the urban challenges of a large student population, a compact site and a varied neighborhood context.

Last Updated on Friday, 20 May 2011 10:56
Read more...
 
HDR Architecture - Peter Kiewit Foundation Sculpture Garden in Omaha, Nebraska Print E-mail
Wednesday, 06 April 2011 07:03

JoslynScptGdn_sel_d_5in 








The Peter Kiewit Foundation Sculpture Garden extends the galleries of Joslyn Art Museum beyond its walls to display a significant sculpture collection within a landscaped enclave.


Maintaining the orthogonal organization of the museum's interior spaces, the garden continues axes established by the building in a palette of granite and greenery, employing design elements of flowing water and stone walls to bring art, nature, and people together. Each of the four outdoor galleries reflects the rectangular shape of the galleries inside the museum and is framed by pedestrian walkways and carefully placed vegetation that complement each sculpture piece.

 

Last Updated on Wednesday, 06 April 2011 07:21
Read more...
 
Olson Kundig Architects - Art Stable Project in Seattle Print E-mail
Tuesday, 05 April 2011 13:32

Art-Stable_Benjamin-Benschneider_1 

Art Stable is an urban infill project in Seattle’s South Lake Union neighborhood. Built on the site of a former horse stable, the seven-story building includes a ground level commercial unit, second-story parking, and five units of adaptable live-work space. Units are designed to accommodate flexibility in use and changes over time.


The concrete structure is designed to take heavy loads, and all structural and mechanical systems are exposed. Units are zoned for both residential and commercial use. Large operable doors on the alley side of the building can be manually opened with a custom-designed hand wheel and hinge. The 80' 5" tall hinge terminates in a davit crane on top of the building, which can lift objects from the alley into each unit.

 

Last Updated on Friday, 20 May 2011 11:00
Read more...
 
Offices for Prodigy MSN in Santa Fe México by Space Print E-mail
Monday, 04 April 2011 07:02

Prodigy MSN was looking for new spaces for its corporate offices, not only with the idea of changing spaces, but also to create a new laboral culture that in first place be aware with the environment and moreover, increase collaboration among employees at different levels.
prodigy-MSN-02

Last Updated on Thursday, 26 May 2011 10:54
Read more...
 
R-House, Syracuse, NY by Della Valle Bernheimer and Architecture Research Office Print E-mail
Friday, 01 April 2011 07:42

R-House_RichardBarnes1Photograph: © Richard BarnesThis prototype residence in Syracuse, New York, is called “R-House.” The design was a competition-winner as part of an initiative to revitalize the blighted Syracuse neighborhood of Westside. R-House presents an affordable, innovative paradigm: minimal- to- net-zero energy consumption embodied in architecture that is meant to nurture the spirit and engage the community as much as it is meant to perform in terms of cost and sustainable design.

R-House is a significant opportunity to demonstrate the successful application of innovative building strategies in a cold climate. The residence was designed to meet the German Passivhaus ultra-low energy standard, utilizing an extremely well-insulated exterior envelope, an efficient recirculating heating and ventilation system, and high performance windows that optimize solar gain.

 

Last Updated on Friday, 20 May 2011 12:28
Read more...
 
Group Health Bellevue Medical Center in Bellevue, Washington Print E-mail
Wednesday, 30 March 2011 06:47

NAC-Bellevue-Medical-Center-12 

The new Group Health Bellevue Medical Center is the flagship facility serving the Group Health membership of east King County in western Washington state. Based in nearby Seattle, Group Health is a nonprofit healthcare system that offers medical coverage and healthcare services throughout the Pacific Northwest.

A primary objective of the planning process for the new facility was to promote operational changes that would generate efficiencies and create a superior patient environment. As such, the visioning sessions with the client focused on how Group Health wanted the medical center to function rather than on the building itself.

 

All photographs by Benjamin Benschneider Photography

 

Last Updated on Wednesday, 30 March 2011 09:34
Read more...
 
OS House, Racine, WI by Johnsen Schmaling Architects Print E-mail
Tuesday, 29 March 2011 06:42

OS-House_JohnJMacaulay_01Located in an old downtown neighborhood in Racine, Wisconsin, this 1,900 square foot house for a young family demonstrates how a small, sustainable residence built with a moderate budget can become a confident, new-urban constituent and a harbinger of change.

One of the first LEED Platinum certified homes in the Upper Midwest, the house occupies a narrow infill lot along the edge of Lake Michigan, completing a row of residences built over the last century. Based on massing studies testing the building’s performance in relation to site constraints, program, accessibility to sunlight, shading, stormwater management, and vegetation, the building is a simple rectangular volume that mediates between the three-story mansion to the north and the mid-century ranch to the south.

 

Last Updated on Friday, 20 May 2011 12:24
Read more...
 
North Beach Residence, Eastsound, WA by Heliotrope Architects Print E-mail
Monday, 28 March 2011 07:29

The design brief called for a very low-impact, easy-to-maintain, summer home that provides necessary programmatic functions with minimum distractions from the land and the view. Sustainability, durability and longevity were also considered critical elements of the program.
northbeach_BenBenschneider_1Photograph © Benjamin Benschnieder

The home is just over 2,000 square feet and includes a primary residence and two guest suites accessed from the deck outside. It is located on a northwesterly oriented beach fronting the Strait of Georgia, on a site that includes many second-growth douglas firs, a beech grove, and a grassy meadow with good solar exposure.

 

Last Updated on Monday, 28 March 2011 07:54
Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 7 of 70
Follow us on Twitter




© Copyright Cadtopia 2007-2010. All Rights Reserved.