C.F. Møller Architects - Second phase of the Darwin Centre in London Print E-mail
Wednesday, 02 September 2009 07:16

CFM_DC2_Torben_Eskerod_04

The design of the second phase of the Darwin Centre project is characterized by a compelling and strong architectural concept in order to contain and represent vast entomological and botanical collections housed within the Natural History Museum.

The solution to resolving the various Client requirements and to clearly symbolize the world class collection of specimens is the ‘Cocoon’, an architectural translation which forms the inner protective envelope.

The scale of the Cocoon form is such that it cannot be seen in its entirety from any one position. This emphasizes its massive scale. The shape and size give the visitor a tangible understanding of the volume of the collections contained within.
The collections housed in the Natural History Museum are among the world’s most extensive and treasured.

CFM_DC2_Torben_Eskerod_01In order to adequately preserve, maintain and represent this collection, a structure suitable in both its expression and physical construction was necessary. The Cocoon does this by creating an icon, which represents preservation, protection and nature. It is constructed of 300mm thick walls, with a defined geometric form based on mathematical equations. The surface finish is ivory-colored polished plaster, resembling a silk cocoon, in which a series of expansion joints wrap around, resembling silk threads.
CFM_DC2_Principal_FloorCFM_DC2_5TH_Floor
CFM_DC2_Long_SectionCFM_DC2_Cross_section


A major concern of the architects was respecting the existing architectural heritage. The second phase of the Darwin Centre is intended to manage the difference in scale, architectural approach and to create a physical link between the original landmark Alfred Waterhouse Museum building and the more contemporary addition of the first phase of the Darwin Centre.

It also serves as a landmark building in its own right, the full height glass wall partially revealing the solid 3-dimensional form of the cocoon within.




CFM_DC2_Torben_Eskerod_02

Designed as a bridge between the past, present and future, the second phase of the Darwin Centre improves and transforms the existing buildings into something more than the sum of its parts. The new building links existing and new buildings into a dialogue forming a set of dynamic, spatial experiences, bridging the past, present and future for the museum.

The smooth curved form of the immense cocoon is an iconic feature of the new Darwin Centre building and the public atrium space is dramatic, tall and filled with daylight.

The second phase of the Darwin Centre completes the western portion of the Natural History Museum estate, linking the existing buildings and enhancing and clarifying the circulation patterns within the museum for both staff and visitors.
CFM_DC2_CocoonCFM_DC2_DasCFM_DC2_Torben_Eskerod_12CFM_DC2_Torben_Eskerod_13Maximizing access for all, public access to the scientific core of the second phase of the Darwin Centre takes the form of a visitor route up and through the cocoon, overlooking the science and collection areas without compromising the central activities of protection, preservation and research.
Passing through the Cocoon, the visitor enters a new space where the boundaries between the inner and outer worlds of scientific research are blurred.
CFM_DC2_Torben_Eskerod_14CFM_DC2_Torben_Eskerod_18The visitor can experience the Darwin Centre as a compelling and interactive learning space, observing the scientific and research activities without interrupting scientific work in progress.

CFM_DC2_Torben_Eskerod_11Project details and credits:

Client: Natural History Museum
Location: Cromwell Road, London, SW7
Area: 16,000 m2 arranged across 8 floors
Development Cost: £78M
Completion: August 2008

Architect: C. F. Møller Architects; lead designer, partner and architect Anna Maria Indrio

Main Contractor: HBGLtd
Project Manager: Manly Development Services
Structural Engineer: Arup
Services Engineer: Fulcrum Consulting
Cost Consultant:
Turner and Townsend
Fire Engineer : FEDRA Buro Happold
Approved Inspector: AIS
Access Consultant: David Bonnett Associates
Acoustic Consultant: Sandy Brown Associates
CDM Co-ordinator: TPSSchal


CFM_DC2_Garden
Material courtesy of the Architects


Related Articles:

Trackback(0)
Comments (1)Add Comment
0
C.F. Møller Architects - Second phase of the Darwin Centre in London .
written by David Glazer , Israel . , November 24, 2011
The idea of closing one architectural volume inside another is intriguing .

Write comment

security code
Write the displayed characters


busy
Last Updated on Wednesday, 02 September 2009 08:06
 
Follow us on Twitter
© Copyright Cadtopia 2007-2010. All Rights Reserved.